Denne side er ikke egnet til visning på en smartphone.
Det anbefales at bruge en computer med en større skærm.

Følg med i verdens største bordtennisturneringer

11-07-2019 10:36 |  BordtennisPortalen |  CMS Admin
Ligesom badminton, så blev bordtennis opfundet af englændere i slut 1800-tallet, som havde en masse tid at fordrive. Efter officererne havde fået tømt champagneflaskerne og røget cigarerne, begyndte de at hungre efter en ny indendørshobby. Propperne blev til kugler, lågene fra kasserne blev til bat og således blev bordtennis (som vi kender det i dag) født. Sporten spredte sig hurtigt. Allerede i begyndelsen af 1900-tallet blev der spillet løs i Japan, Wien og Budapest. Det første verdensmesterskab i bordtennis blev afholdt i 1926. 
Bordtennis blev kaldt whiff-whaff før det fik navnet ping-pong i 1901, da en britisk herre ved navn James Gibb fandt en celluloid bold i USA, som han tog med sig tværs over Atlanten. Lyden fra denne nye bold var en del anderledes end den fra champagnepropperne. Bordtennis begyndte at klinge mindre som whiff-whaff og mere som ping-pong. Datidens marketingseksperter tog navnet til sig, begyndte at sælge udstyr til spillet og promovere bordtennis som ping-pong. I dag er der små variationer i reglerne og boldstørrelserne mellem spillet bordtennis og ping-pong. 

I dag er bordtennis populært blandt millioner verden over. I Danmark er der 10,398 medlemmer, men trods det lave tal, så er niveauet højt blandt spillerne. Danske Michael Manze har vundet bronze i VM, EM og OL samt EM-guld i 2009. Derudover har et dansk herrehold vundet EM samt Årets Bedste Spiller tilbage i 2005, hvor turneringen foregik på hjemmebane. Disse resultater er imponerende, når man tænker på hvor få professionelle spillere der er i landet.       
Landet, som har flest bordtennisspillere har også verdens bedste spillere. Mao var så vild med ping-pong, at han gjorde det til en nationalsport tilbage i 1950’erne. Kinas nuværende stjerner er landets stolthed. Ma Long er både historiens og verdens bedste til bordtennis: han har ligget som nummer 1 i rekordmange måneder (64). Derudover har han vundet guld i diverse turneringer, heriblandt VM og OL. Nuværende nummer 1 er den kinesiske mester Fan Zhendong – en ung favorit, som allerede har vundet diverse guldmedaljer. Hvorfor er Kina bedst i bordtennis? Spørgsmålet har to svar: 1) Kina har rekordmange bordtennisspillere. 2) Kina har et intensivt bordtennisprogram, hvor der bliver trænet mindst 7 timer dagligt fra en ung alder. 

Hvad skal der til for at blive ligeså god som Long eller Zhendong? For at perfektionere sit bordtennisspil, skal man træne sin tekniske og taktiske forståelse samt sine motorik- og koordinationsevner. Som med alt andet, så er det frem for alt øvelse som gør én til mester. Tag en kammerat eller kollega med under armen og bliv del af den lokale bordtennisklub sammen. Så bliver det med garanti også sjovere at følge med i samt oddse på alle de største sportsbegivenheder i bordtenniskategorien.   
Hvor der er sport, er der væddemål. Det er sandt både fra det historiske og globale perspektiv. Populariteten stiger især, når ens nationale hold eller spiller deltager i en international turnering. Under VM 2018, voksede indskud på væddemål gevaldigt op til hver kamp, hvor det danske hold spillede. Efter Danmarks succesfulde EM-kvalifikationsrunde i bordtennis, kan man regne med at flere danskere får satset når nationalholdet skal konkurrere mod rivalerne til september 2019.      

VM
Verdensmesterskabet er den vigtigste bordtennisturnering. Det første VM blev afholdt i London i år 1926, hvor ungareren Roland Jacobi blev den allerførste herre til at modtage guldmedaljen. Næsten 100 år senere, klarer Ungarn sig fortsat fint med hele 68 guldmedaljer i alt. På listen over flest VM-guldmedaljer, er Ungarn kun overgået af Kina, som har hele 145 styks tilsammen for herresingle, damesingle, herredouble, damedouble og mixed double. Årets VM blev faktisk afholdt i Budapest, hvor de kinesiske mestre Ma Long, Liu Shiwen, Wang Chuqin, Sun Yingsha og Wang Manyu snuppede alle guldmedaljerne. Man kan følge med hvert år på nær OL-året, hvor VM holder pause. 

OL
Bordtennis har været del af OL siden 1988, hvor turneringen blev afholdt i Seoul. Igen er det Kina, som har klaret sig bedst med hele 28 guldmedaljer i alt. De eneste to andre lande, som har vundet guld er Sydkorea (1988) og Sverige (1992). Ved den seneste udgave af OL, løb Ma Long med titlen. Han er dermed den nuværende herremester i både VM og OL. Der går ikke lang tid før Sommer-OL varmer vores dag igen. Næste år foregår turneringen i Tokyo. Få fingrene i billetten for at komme helt tæt på Kinas talentfulde spillere. Løber Long mon med præmien igen?   

EM
Europamesterskabet i bordtennis begyndte sit eventyr i 1958, hvor Ungarn vandt herresingle og damesingle. Siden er det faktisk vores kære nabo Sverige, som har klaret sig bedst som herrehold med hele 14 guldmedaljer samt 12 guldmedaljer i herresingle-kategorien. Det bliver ekstra spændende at følge med i år, da Danmark har passeret kvalifikationsrunden og kommer dermed til at spille om førstepladsen til september. Tør du satse på, at succesen fra 2005 bliver gentaget?     

ITTF World Tour
Endnu en interessant bordtennisturnering, som man kan følge med i, er ITTF World Tour, som blev introduceret i 1996. Årets event startede den 17. januar i Budapest, men den store finale bliver først afholdt 12-15 december 2019, så der er masser af tid til at komme i stemning til denne udgave, som endda kommer forbi Stockholm i starten af oktober 2019.  













Vidste du at...